Ārvalstu investoru padome Latvijā (FICIL), Latvijas Eksportētāju asociācija “The Red Jackets” (LEA) un Latvijas Finanšu nozares asociācija (LFNA) negatīvi vērtē 16. augusta piedāvāto nodokļu izmaiņu scenāriju, kas ne tikai neveicinās valdības izvirzīto tautsaimniecības izaugsmes mērķu sasniegšanu, bet turpinās Latvijas ekonomikas stagnāciju un atpalicību no kaimiņvalstīm. Latvijas uzņēmēju organizācijas uzskata, ka piedāvātās nodokļu izmaiņas neveicinās eksporta un investīciju pieaugumu, un ir pretrunā ļoti gaidītajai Latvijas ekonomikas transformācijai, kas jābalsta uz augstākas pievienotās vērtības veidošanu.

Uzņēmēju organizācijas uzsver, ka esošais nodokļu piedāvājums nav pilnvērtīgs un nesasniedz svarīgākos diskusiju sākuma posmā izvirzītos mērķus – darbaspēka nodokļa mazināšana un vienkāršošana, konkurētspējas celšana salīdzinot ar mūsu kaimiņiem un nodarbināto skaita palielināšana.

Visi skaidri apzinās izaicinājumus, ar kuriem valdība saskaries gatavojot budžetu, kuru apgrūtina arī pamatotie augošie izdevumi aizsardzībai un drošībai. Tomēr, uzņēmējiem nav skaidrs, kādēļ šobrīd tiek klaji ignorēta sarunu uzsākšana par iespējamām izmaiņām pievienotās vērtības nodoklī (PVN). Visas organizācijas ir vienas prāt, ka bez pilnīgi visu nodokļu atvēršanas vismaz diskusiju līmenī, nevar tikt sagatavots pilnvērtīgs nodokļu izmaiņu scenārijs un valdība ir spiesta manevrēt ar dažādiem maziem un nodokļu sistēmu apgrūtinošiem pasākumiem, lai sasniegtu nebūtisku rezultātu. Sagaidām arī, ka valdība skaidri definēs kādam nolūkam konkrētie budžeta ieņēmumi tiks izmantoti.

Uzņēmēju organizācijas aicina valdību saturiski paplašināt nodokļu reformas piedāvājumu,  sarunām atverot arī iespējamas izmaiņas PVN, lai kopīgi meklētu tādu nodokļu izmaiņu scenāriju, kas tiešām veicinātu ekonomikas izaugsmi Latvijā. Organizācijas aicina uz kopīgu tikšanos Ministru prezidenti, Eviku Siliņu, Finanšu ministru, Arvilu Ašeradenu, Ekonomikas ministru, Viktoru Valaini un Latvijas Bankas prezidentu, Mārtiņu Kazāku, lai uzsāktu produktīvu diskusiju par visefektīvāko nodokļu reformu.