Nesen FICIL priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska sniedza interviju IR laikrakstam, kurā tika apspriesti veidi, kā Latvijai veicināt ekonomikas izaugsmi un izvairīties no stagnācijas dažādās jomās, piemēram, veselībā un izglītībā. 

Kaut gan Latvija nav neveiksmīga valsts un tās izaugsme ir bijusi itin laba, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, pastāv vēl daudz neizmantotu iespēju. Pēc Eurostat datiem, Latvijā IKP uz vienu iedzīvotāju pēc pirktspējas paritātes 2023. gadā bija 70% no ES vidējā līmeņa, kamēr Igaunijā 81% un Lietuvā 86%. Šie rādītāji liecina, ka Latvijas ekonomikas izaugsmei ir nepieciešama stratēģiska pieeja un skaidras prioritātes. 

Zlata Elksniņa-Zaščirinska uzsver, ka ir būtiski atrast lielu sapni, uz kuru tiekties kā tautai. Viņa akcentē, ka svarīgākais uzdevums ir savas nišas atrašana, kur Latvija var būt labāka nekā citi, vienlaikus ievērojot fiskālo disciplīnu un veicinot inovācijas. Kā piemēru viņa min Latvijas “zaļo naftu” – mežus, ar perspektīvu ķīmiskajā ražošanā un kokapstrādē. Tāpat viņa uzsver robotizācijas un protēžu ražošanas potenciālu, kas varētu palīdzēt ievainotajiem konflikta zonās.Zlata izteica viedokļus par vairākām tēzēm ekonomikas izaugsmes veicināšanai: 

 

Minimāla valsts iejaukšanās ekonomikā: Lai gan teorētiski tas varētu būt veiksmīgs risinājums, Latvijā publiskajam sektoram ir būtiska loma gan iepirkumos, gan attīstības projektos, un ekonomika ir pārāk maza, lai strādātu izolēti. 

Nodokļu samazināšana: Teorētiski zemāki nodokļi varētu veicināt straujāku attīstību, taču mazai valstij, kā Latvija, ir jāņem vērā lielākas nodokļu slodzes nepieciešamība, lai nodrošinātu valsts eksistenci. 

Fiskālā disciplīna un birokrātijas samazināšana: Zlata uzsver, ka fiskālā disciplīna un birokrātijas mazināšana ir kritiska straujai izaugsmei. 

Zemas darbaspēka izmaksas: Latvija vairs nav zemo algu zeme, un tai nav pietiekami daudz cilvēku, lai turpinātu konkurēt šajā jomā. 

Valsts atbalsts prioritārajām nozarēm: Zlata uzskata, ka valstij vajadzētu atbalstīt prioritārās nozares, jo Latvijai nav masas un resursu, lai konkurētu visās nozarēs. 

Šādi soļi varētu palīdzēt Latvijai izcelties starptautiskajā ekonomikā un sasniegt augstāku dzīves līmeni saviem iedzīvotājiem. 

Pilno intervijas rakstu var atrast šeit.